Wat is een : ik heb je niet nodig narcist? Er zijn narcisten die d.m.v. hun gedrag eigenlijk tegen anderen zeggen: “Ik heb je niet nodig.” Ik noem deze narcisten: “Ik heb je niet nodig narcist.” Hoe ontstaat de ik heb je niet nodig narcist? Hoe komt het dat deze narcist een enorm gebrek aan zelfvertrouwen heeft? Hoe goed kan deze narcist omgaan met tegenslag en kritiek? Heb jij te maken met een: Ik heb je niet nodig narcist?
Hoe ontstaat een ik heb je niet nodig narcist?
Als kind is deze narcist op een of andere manier mishandeld of genegeerd in zijn behoeftes door zijn ouders en/of verzorgers. De hechting met de ouders zou een veilige hechting moeten zijn en dat is met de narcist als kind niet goed, of in ieder geval onvoldoende, gebeurd. Als kind had deze “Ik heb je niet nodig narcist” een onstabiele basis.
Alleen gelaten
Als kind had deze narcist te maken met gevoelens van intense leegte, eenzaamheid doordat het aan zijn lot werd overgelaten. Meestal zijn de ouders of verzorgers te druk bezig geweest met zichzelf (ouders kunnen ook narcisten zijn) of misschien te druk met hun carrière. In ieder geval, als het kind zijn ouders en/of verzorgers nodig had, waren ze er niet (voldoende).
Enorm gebrek aan zelfvertrouwen
Als kind krijgt de narcist gevoelens en gedachtes als: “Ze zien me niet staan!” of: “Ik ben onbelangrijk,” of: “Ik doe er niet toe.” Al heel vroeg heeft het kind geleerd dat hij niemand kan vertrouwen. Zijn ouders of zijn verzorgers zijn voor de narcist zijn alles, ze zijn de wereld. Hierdoor ontwikkeld het kind een enorm gebrek aan zelfvertrouwen.
Blaast zichzelf op
Wat er hierna precies gebeurd met het kind, daar tast de wetenschap nog in het duister. Heeft het kind te veel stress? Is er genetisch iets bepaald? In ieder geval, het kind begint zich enorm op te blazen en raakt er van overtuigd dat hij niemand nodig heeft. Hij, het vroegere kind dat nu een narcist is geworden, ontkent dat hij behoefte heeft aan anderen. Hij draait het allemaal om: “Iedereen moet mij geweldig vinden. Zo niet, dan mag je vertrekken!”
Graag alleen
Hij is het liefst alleen en is erg gericht op het halen van prestaties. Hij legt de focus op werk, op dingen waar hij goed in is en waar hij in kan stralen. Hij verlegt zijn focus als het ware. Hij richt zich op zaken waar hij wel controle over uit kan oefenen. Een gerichte focus en met een houding dat iedereen in zijn omgeving vertelt: “Ik heb je niet nodig!”
Sociaal leven
Een sociaal leven heeft deze “Ik heb je niet nodig narcist” eigenlijk niet. Hij kan een grote familie hebben met vrienden van de familie, maar echte goede vrienden heeft hij niet. Anderen zijn alleen interessant voor hem als ze hem met open mond bewonderen en hem niet in de weg lopen.
Kritiek en tegenslag
Omgaan met kritiek kan hij niet. Omgaan met tegenslag ook niet: hij reageert op kritiek als op tegenslag als een klein, boos en verwend kind dat stampvoetend stampij maakt. Hij kan explosief uitbarsten! Hij reageert buitengewoon kinderachtig. Eigenlijk reageert hij al zijn opgekropte frustraties over zijn jaren als kind dat genegeerd en mishandeld werd, af op de situaties van tegenslag en kritiek. Hij wreekt zich via jou op vroeger. En dat word alleen maar erger.
Iedereen is tegen hem
Hij is er heilig van overtuigd dat iedereen die niet buitensporig in hem is geïnteresseerd dus tegen hem is. Iedere dag komt hij mensen tegen die niet buitensporig in hem geïnteresseerd zijn. Dat is iedere keer een bevestiging voor hem dat dus iedereen, en de hele wereld, tegen hem is. Hij krijgt iedere dag de bevestiging dat hij beter af is als hij alleen is.
Tegenstrijdige signalen
En ook de “Ik heb je niet nodig narcist” heeft zijn tegenstrijdigheid! Want deze narcist stoot ook mensen af die hem wel degelijk met open mond bewonderen! Het zijn de mensen die zelf wat onzeker zijn die voor de narcist vallen omdat hij krachtig en zelfverzekerd lijkt te zijn. Hij haalt de kastanjes uit het vuur voor ze. De eerste keer dat de narcist optreed als redder in nood is leuk: hij krijgt applaus en vele bewonderende blikken! Maar na de 4de of 5de keer heeft de narcist het wel bekeken: waarom zou hij altijd alle moeite moeten doen? Zijn al die andere mensen zo lui?
Minachting
Hij begint zich meer en meer te ergeren aan de passieve houding van zijn bewonderaars: ze voeren geen flikker uit en daar baalt hij stevig van! Hij wil ze
niet langer als bewonderaars om zich heen hebben en begint een ongelooflijke minachting voor deze mensen te voelen! Hij begint ze af te stoten, voor goed.
En weer bevestigd het in zijn idee dat gewone mensen hem nooit zullen begrijpen.
Machtige mensen
Normale en gewone mensen kunnen zijn genialiteit nooit bevatten. Hij wil niet omgaan met het gewone “klootjesvolk,” hij wil omgang hebben met beroemde, rijke en machtige mensen. Het liefst mensen met status die intelligent zijn. Zij zullen hem wel begrijpen! Hij voelt zich absoluut niet thuis bij het gewone volk en dat is waarom jij en ik getrakteerd worden door een houding van: “Ik heb je niet nodig!”
De “Ik heb je niet nodig narcist”, kan zowel een mannelijke als een vrouwelijke narcist zijn. Er bestaan heel veel verschillende soorten narcisten, de “Ik heb je niet nodig narcist”, is daar 1 van.