
Slachtofferhulp narcistisch misbruik – Urgent
Huiselijk geweld
In Nederland hebben jaarlijks zo´n 160.000 vrouwen te maken met huiselijk geweld, waarvan 40.000 in een zeer ernstige en levensbedreigende vorm. En het zijn niet alleen vrouwen die met huislijk geweld te maken hebben. Als jij te maken hebt met huiselijk geweld (man of vrouw) dan moet je maken dat je wegkomt. Kijk op de volgende sites voor meer informatie:
Bij lichamelijk geweld en huiselijk geweld waar zowel jij als de kinderen zich thuis niet veilig voelen, is scheiden de beste oplossing voor iedereen.
Urgentie: Bereid je voor op vertrek!
Leg een bos sleutels apart klaar met wat kleding, contant geld en de belangrijkste documenten zoals paspoort, bank, verzekering. Mensen uit je omgeving kan je op tijd informeren door voor je vertrek ze allemaal een brief te sturen met daarin kort een uitleg wat er is gebeurd en dat jij en je kinderen uit veiligheidsoverwegingen moeten vertrekken. Bel: 0900-1262626 en je komt in contact met het steunpunt huiselijk geweld uit jouw regio. Ben je in gevaar bel dan 112. Het steunpunt geeft je informatie en advies.
Zodra je het feitelijke scheidingsproces hebt opgestart, moet de juridische kant van de scheiding aangepakt worden.
Kort geding
Voor spoedeisende discussies is er het kort geding, zodat er een tijdelijke oplossing wordt uitgesproken. Als het spoedeisend genoeg is, kan het kort geding direct plaatsvinden en is het termijn van de dagvaarding korter. De rechter kan direct uitspraak doen.
Een kort geding komt voor bij:
- Een straatverbod,
- Een publicatieverbod,
- Het vaststellen van voorlopige omgangsregeling,
- Medewerking vorderen aan de verkoop van de woning.
Iedereen die te maken heeft met een narcistische partner zou een voorlopige of nevenvoorziening moeten aanvragen. Deze lijkt op het kort geding, maar het voordeel van een voorlopige voorziening is dat de rechter zo snel mogelijk een uitspraak doet over het volgende:
- Voorlopige alimentatie,
- Toewijzing kinderen en/of omgang kinderen (hier gebruik je de zin: ”O ja? Waaruit blijkt dat dan?” als de narcist je beschuldigt dat je een slechte moeder bent! Opmerkelijk kenmerk van narcisme is: narcisten beschuldigen anderen waaraan ze zelf schuldig aan zijn!)
- Gebruik echtelijke woning: wie mag in jullie woning blijven en
- Gebruik van jullie goederen voor dagelijks gebruik, denk aan kleding of speelgoed van de kinderen.
Voorlopig is en blijft voorlopig. Deze zitting duurt ongeveer een half uur.
Urgentie
Jijzelf zit in een nare uitzichtloze situatie, of je kent iemand die direct weg moet. Vrees je voor je eigen leven of dat van de kinderen? Gebruikt je partner lichamelijk geweld tegen jou en/of de kinderen? Dan is het voor jou en je kinderen van urgent belang dat je direct weg gaat. Langer blijven is onverantwoord. Langer blijven kan je dood betekenen.
Wat is partnermishandeling?
Er is sprake van partnermishandeling als de dader zijn partner in het geheim en onzichtbaar mishandelt. Geestelijk, emotioneel, financieel en/of fysiek. De dader is eerder een hij dan een zij en het slachtoffer is eerder een zij dan een hij, maar er zijn ook zeker mannelijke slachtoffers van vrouwelijke daders. Schattingen duiden er op dat één op de vijf Nederlandse vrouwen te maken heeft met geheim geweld van haar eigen partner.
Hoe beginnen partnermishandelingen?
Het machtsverschil tussen de dader en het slachtoffer binnen de relatie is te groot en groeit dagelijks. De relatie start al fout door het machtsverschil en ontwikkelt zich ongezond doordat het slachtoffer zich helemaal richt naar de wensen en grillen van de dader in plaats van zich te richten op de wensen en behoeften van je eigen leven.
Partnermishandelingen en kindermishandelingen door een narcist
Geestelijke mishandelingen, emotionele en psychische mishandelingen, financiële en economische mishandelingen, kwellen, vernederingen en angst aanjagen. Het zijn allemaal een afzonderlijke vormen van mishandeling. Dit zijn stuk voor stuk specialiteiten van een narcist die zijn partner en zijn kinderen 24/7 mishandelt.
Last van narcistische mishandelingen? Neem een kijkje op de volgende site van Korrelatie over antisociale persoonlijkheden en over narcisten.
Relatieproblemen? Of een serieus levensbedreigend probleem?
Wat een narcist met zijn slachtoffers doet: geestelijk geweld, emotionele mishandelingen, financiële mishandelingen en psychische mishandelingen worden eigenlijk allemaal door de buitenwereld gebagatelliseerd. “Stel je niet aan!” krijg je te horen als je narcistische partner fraude pleegt onder jouw naam. “Iedere relatie heeft problemen!” is ook een leuke als je narcistische partner dreigt je kinderen te vermoorden als jij niet heel snel je salaris aan je narcist afstaat. Relatieproblemen? Het is mensonterend!
Slachtoffers van misbruik herkennen
Hoe herken je de slachtoffers van partnermishandelingen?
Kenmerken van slachtoffers van misbruik, huiselijk geweld en mishandelingen:
- Ze hebben moeite met oogcontact maken met anderen
- Zitten in een sociaal isolement
- Ze schrikken snel
- Ze is bang voor haar partner
- Vertelt tegenstrijdige verhalen over haar partner
- Ze kan vaak zeggen: ”Ik mag niet van mijn partner…”Ze heeft last van rare gezondheidsklachten, is vaak en veel moe
- Ze ontwikkelt vaak een eetprobleem
- Verbergt blauwe plekken met kleding, zeker in de zomer is de hoeveelheid kleding opvallend
- Ze gedraagt zich slaafs ten opzichte van haar partner
- Ze beschikt niet of nauwelijks over eigen geld
- Haar partner belt haar vaak om haar te controleren en ondervraagt haar waar ze is en met wie
Hoe herken je de slachtoffertjes van kindermisbruik?
Schokkend! Iedere week sterft er een kind in Nederland aan de gevolgen van kindermishandeling!!! Er zijn verschillende indicaties die wijzen op kindermisbruik.
Kinderen die mogelijk misbruikt zijn herken je door dat ze:
- Zich stilletjes terugtrekken,
- Ze willen absoluut niet de aandacht op zich vestigen,
- Kunnen zich zeer schuw en angstig gedragen,
- Willen na schooltijd absoluut niet naar huis,
- Barsten in huilen uit als de vakantie begint,
- Kunnen heel agressief reageren zonder dat daar een duidelijke reden voor is,
- Reageren bang op vader en/of op moeder,
- Vermijden oogcontact en lichamelijk contact,
- Groei- en ontwikkelingsachterstand,
- Herstellen slecht van ziektes,
- Is vaak niet geliefd bij andere kinderen.
De kinderen die mishandeld worden zullen dat zelf niet bekend maken. Zij zijn afhankelijk van anderen om de geweldspiraal te doorbreken.
Hoe kan je kindermishandeling door een narcistische ouder voorkomen?
Hoe moet je omgaan met de hulpverlening? In dit artikel staan bijzonder bruikbare tips die tijdens mishandelingen en/of valse beschuldigingen goed gebruikt kunnen worden! Zorg dat ze je geloven!!
Klacht over jeugdzorg indienen.
Geheimhouding
Hoe meer een narcist weet over zijn slachtoffer, hoe meer hij haar kan manipuleren en misbruiken. Een totaal afhankelijke prooi is de droom van iedere narcist. Vertel de narcist daarom niets meer over je leven, over je gevoelens of over je wensen. Niet over je problemen, je familie, je toekomstdromen, niets!
Hoe groter jouw onafhankelijkheid, hoe minder macht hij over je heeft.
Let op! Vertel niemand waar je mee bezig bent, zodat niemand jouw geheim kan verraden aan de narcist. Laat de narcist maar denken dat je nog steeds afhankelijk bent, terwijl je bouwt aan je vrijheid. Geld zal de narcist altijd als manipulatiemiddel gebruiken. Bedelen om geld, zodat de narcist je kan vernederen, moet je voorkomen. Zorg dus dat je vanaf nu nooit meer afhankelijk bent als het om geld gaat.
En het allerbelangrijkste: houd het misbruik niet geheim.
Geheimhouding is het wapen van de narcist. Zolang jij niets zegt over de mishandelingen, kan de narcist zijn gang gaan. Nooit meer je blauwe plekken verbergen maar open zijn naar de buitenwereld: jij hebt niets om je voor te schamen!
Waarom ga je niet weg?
Voor het gevoel van het slachtoffer staat er te veel op het spel: kinderen, familie, vrienden, de jaren die jullie samen hebben besteed en de mening van andere mensen. Slachtoffers zijn bang voor hun narcist. Bang dat hij de kinderen iets aandoet omdat hij hiermee dreigt.
Slachtoffers van het narcisme gaan ook niet weg omdat ze afhankelijk zijn geworden. Ze hebben geen baan of inkomen. Soms hebben ze de knoop doorgehakt en staan op het punt te vertrekken. Juist dan zal de narcist zijn situatie verbeteren waardoor je hoop krijgt en blijft. Dit is echter van korte duur. Taboe is ook een punt waarom slachtoffers blijven bij hun mishandelaar.
Hoe ontsnap je aan je narcist?
Eigenlijk is er maar één ontsnapping mogelijk: Vlucht! Ren! Ga weg!
Als blijven bij je mishandelende narcist betekent dat het ten koste gaat van je geestelijke, lichamelijke, emotionele en psychische gezondheid is dat een te hoge prijs. Kinderen van gezinnen waar narcistische mishandelingen voorkomen hebben vaak te kampen met geestelijke, lichamelijke, emotionele en/of psychische gezondheidsproblemen. Dat is echt een te hoge prijs!
Blijven vanwege de kinderen is geen goede reden. Kinderen van mishandelde mensen worden vaak verwaarloosd omdat de slachtoffers zich krampachtig vasthouden aan een zinkend en stuurloos schip. Slachtoffers die omringd zijn door vele mensen die hen door dik en dun steunen hebben een kans om de stress te overleven. Maar, wie je bent en wat je doet zijn twee heel verschillende zaken als je met mishandelingen te maken hebt. Dit is een innerlijke strijd van verhoudingen die niet klopt, en die onbalans zal je uiteindelijk emotioneel en geestelijk verzwakken en uitputten.
Professionele hulp
Jouw narcist heeft je in de afgelopen jaren overtuigd dat je gek bent, dat jij het probleem was. Hierdoor kan jij enorm aan jezelf zijn gaan twijfelen. Je moet overtuigd raken dat niet jij gek bent, maar hij! Professionele steun is echt nodig om jezelf voorgoed te beschermen tegen narcistisch misbruik.
Laat je narcist NOOIT weten dat je professionele therapie hebt. Daar gaat hij misbruik van maken tijdens een rechtszaak: ‘Mijn ex is wel degelijk gek want ze loopt bij een psychiater!’ En vertel je kinderen ook niets, zodat zij niet per ongeluk of onder dwang je geheim verklappen aan hun vader.
Mijn advies voor goede professionele hulp is Praktijk de Rots.
Twee tips:
- Ga nooit samen met een narcist in therapie en:
- Realiseer je dat professionele hulpverleners soms zelf narcistisch zijn.
Weggaan
Om te overleven is er maar één uitweg: de relatie met de narcist voorgoed verbreken. Hij wil niet dat jij weggaat. Hij voelt zich machtig door jou klein te houden, daar krijgt hij energie van. Geen haar op zijn hoofd die er over denkt jou te laten gaan. Hij gunt jou niets, ook geen eigen leven. Zeker niet een nieuw leven zonder hem. Weet wanneer het tijd is om weg te gaan.
Waarom is weggaan zo moeilijk? Waarom is een narcist verlaten zo moeilijk?
Wegens trauma en dan voornamelijk jeugdtrauma, kan het voorkomen dat je langer bij een narcist blijft dan je eigenlijk van plan bent. Hoe komt dat? Omdat als je opgegroeid bent binnen de dynamiek van een narcistisch gezin, dat je het narcisme als “thuiskomen” ervaart: je weet niet beter. Door het trauma ben je jezelf kwijt geraakt en na jaren emotioneel misbruik ben je gaan geloven dat je niets waard bent en denk je mogelijk dat je beter af bent bij de narcist, omdat je niet beter weet.
Ook is het mogelijk dat je wel degelijk beseft en realiseert dat je weg moet, maar dat je blijft vanwege de kinderen. Zodra zij 18 zijn ga je weg en tot die tijd doe je net of je keurig in de pas loopt en stilletjes ga je jezelf voorbereiden op de grote dag.
Maar het kan ook zo zijn, dat zodra je aangegeven hebt dat je weg wil, dat de narcist huilend op diens knieën valt, je om vergeving smeekt en beweert dat hij, of zij, heel veel van je houdt en dat wat jullie samen hebben heel bijzonder is en dat niemand begrijpt hoe speciaal jullie relatie wel niet is. Alles wat je al die jaren wilde horen, vertelt de narcist je. Hij houdt zoveel van je. Hij kan niet zonder je. Hij komt met bloemen. Is hoffelijk. Hij is lief en maakt je aan het lachen….hij zuigt je terug het narcismehol in. Het gaat om manipulatie: hoovering. Zodra jij toehapt en weer braaf terugkomt, mag je je borst nat gaan maken: het gekmakende gedrag van de narcist zal erger dan ooit tevoren zijn!
Ook is het mogelijk dat je verslaafd bent gemaakt aan de gekte van de narcist. Je bent afhankelijk gemaakt aan het gekmakende gedrag van de narcist. Het gaat om het gevoel vlak na het gekmakende gedrag van de narcist: de opluchting dat de gekte weer voorbij is…dat maakt het zo verslavend, waardoor je moeite hebt om weg te komen. Mogelijk ben je een relatieverslaafde, omdat je vroeger mogelijk emotioneel verwaarloost bent en/of ouders had die verslaafd waren. En dat is heel menselijk dat je nu probeert in te halen wat je vroeger te kort kwam, maar realiseer je alsjeblieft dat als het gevaarlijk gaat worden met de narcist, dat het echt de hoogste tijd is om weg te gaan. Lees hier meer over relatieverslaafden en codependenten, de mooiste zielen op aarde!
Slachtoffer huislijk geweld en van fysieke mishandelingen
Als slachtoffer van fysieke mishandeling is er maar één mogelijkheid: ga naar je huisarts. De huisarts moet je blauwe plekken zien en je moet aan je huisarts vertellen dat je mishandeld wordt door je eigen partner. Naar de huisarts gaan met je verhaal is je eerste stap op zoek naar noodzakelijke hulpverlening. Doe altijd aangifte van mishandelingen en van geweld als je kinderen hebt en je bent getrouwd met de narcist. Het is nu tijd voor de laatste stap: voorgoed afscheid nemen.
Bij wie gaan de kinderen wonen?
De rechter kijkt meestal naar de beschikbaarheid van de ouders: wie is er beschikbaar om voor de kinderen te zorgen? De ouder die parttime thuis werkt krijgt de voorkeur boven de ouder die fulltime buitenshuis werkt. Zorg dat jij als geestelijk gezonde ouder zelfstandig thuis kan werken om te zorgen dat de kinderen bij jou mogen komen wonen. Zorg dat jij jezelf goed voorbereidt op vertrek en dat je zelfstandig thuis kan werken.
Omgangsverbod
Doe aangifte van narcistische mishandelingen. Doe aangifte als je narcistische partner je misbruikt.
Doe aangifte als er sprake is van huislijk geweld.
Tijdens een scheiding kan de rechter direct een omgangsverbod regelen van de narcistische ouder met de kinderen als de rechter bewijs heeft van de mishandelingen van de narcist.
Als jij geen aangifte doet van narcistische mishandelingen en van huislijk geweld, heeft de rechter geen bewijs in handen.
Geloof me, je kan jezelf wel iets aan doen als je tijdens jullie rechtszaak te horen krijgt dat de kinderen iedere week verplicht naar hun narcistische ouder gestuurd worden… Je staat dan totaal machteloos, want je kinderen staan er alleen voor! Zonder bewijs van huislijk geweld kan de rechter niets voor jou of voor je kinderen doen.
Urgent! Hulp noodzakelijk en hulp nodig!!
Slachtofferhulp:
https://www.slachtofferhulp.nl/
Noodhulp van de politie:
http://www.politie.nl/themas/noodhulp.html
Melding maken van misdaad kan anoniem: 0800 – 7000
Slachtofferhulp: huislijk geweld
https://www.slachtofferhulp.nl/geweld/Delicten/Huiselijk-geweld/
Geeft antwoord op vragen als:
* Moet ik weggaan of blijven?
* Wat is een huisverbod?
* Hoe kan ik mijn kinderen helpen?
* Moet ik aangifte doen?
Stalken
Een narcistische ex-partner kan over gaan tot een laffe daad: stalken. Stalken is een verschrikking, maar gaat nog veel erger worden als de politie je niet gelooft en weigert je aangifte op te nemen. Het is te schandalig voor woorden, maar het gebeurd! Dan ben je dubbel slachtoffer, maar je krijgt van de politie nog even een schop na.
Wat kan je in vredesnaam dan doen tegen de stalker als de politie niet je aangifte wenst op te nemen?
Wat kan je zelf doen tegen stalking?
- Naar de sleutelmaker gaan en zorgen dat je een vergrendeling hebt zitten aan de binnenkant van de deur, zodat niemand naar binnen kan. Er hangt een prijskaartje aan zo´n slot (profielcilinder en een veiligheidsbeslag), maar is het wel waard als jij je daardoor veiliger voelt in je eigen huis. Iedere slotenmaker weet direct waar je het over hebt. Je kan ook terecht bij professionele bouwmarkten als er geen slotenmaker bij je in de buurt zit.
- Schakel: Veilig Thuis in, op de site staat een stappenplan dat je kan volgen, voor jezelf of voor iemand anders, en bij de uitkomst staan verschillende opties. Direct contact opnemen met een Veilig Thuis is ook een optie. Er staat ook een telefoonnummer op de site die je dag en nacht kan bellen voor hulp en advies: zij hebben veel ervaring met stalkers en stalken.
- Ook de politie beseft (gelukkig!) dat dit soort beroerde situaties kunnen ontstaan en ze hebben een site over het thema stalken. Op deze pagina van de politie over stalken staat een telefoonnummer dat je kan bellen om een gesprek aan te gaan over het stalken en de stalker.
Overigens, in noodsituatie moet je natuurlijk 1-1-2 bellen!!!
4. Neem contact op met de Stichting Zijweg, zij hebben een heel stappenplan voor slachtoffers van stalking en behartigen de belangen van vrouwen die gestalkt worden door hun ex partner. Door hun enorme ervaring op het gebied van huislijk geweld en stalking een enorme aanrader!
Narcistische stalker
Heb je maken met een narcistische stalker? Lees het volgende artikel: Narcistische stalker.
Wat kan je zelf doen bij huislijk geweld?
- Hulp zoeken: bel 112 of je kan (anoniem) terecht bij Steunpunt huislijk geweld: http://www.vooreenveiligthuis.nl/
- Maak een afspraak bij je huisarts: bij huislijk geweld kan de huisarts je doorverwijzen, hij/zij kan meedenken aan de beste oplossing voor jou en/of de kinderen.
Soms is lichamelijk onderzoek noodzakelijk en wenselijk na huislijk en lichamelijk geweld! Lichamelijk onderzoek kan dienen als bewijsmateriaal als je (op een later tijdstip) aangifte gaat doen.
Besef altijd dat je huisarts een zwijgplicht heeft!!
- Doe aangifte. Aangifte doen tegen iemand die geweld tegen je gebruikt heeft kan moeilijk zijn. Misschien schaam jij je of ben je bang. Huislijk geweld is strafbaar, door aangifte te doen zorg je er voor dat de dader gestraft word, maar ook dat de dader anderen niet hetzelfde aan kan doen als hij/zij jou heeft aangedaan. Aangifte doen geeft jou een gevoel van rechtvaardigheid.
http://www.politie.nl/themas/huiselijk-geweld.html
Je kan er voor kiezen om eerst een gesprek te hebben met een rechercheur. Deze rechercheur is gespecialiseerd in geweldszaken en/of huislijk geweld.
In het kort geef je aan wat er gebeurd is. Na het gesprek geef je aan of je aangifte wil doen.
Ook slachtofferhulp kan een gesprek met je aangaan als je de behoefte voelt eerst te willen spreken over wat er gebeurd is met een onbekende. Ook na dat gesprek kan je besluiten alsnog aangifte te doen.
Wil je aangifte doen?
Maak van tevoren een afspraak om aangifte te doen en bel: 0900 – 8844. Je kan ook direct naar het politiebureau gaan, maar daar kan het voorkomen dat je lang moet wachten eer je aangifte kan doen.
De politie zal je verklaring op papier zetten. Lees het rustig door, controleer of alles klopt en aanwezig is en onderteken. Je ontvangt een kopie van de aangifte.
Hier nog tips voor bij het aangifte doen:
De site van de politie zelf om aangifte te doen: http://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/aangifte-doen
Telefoonnummer van de politie: 0900-8844
Bij geweld en als je de dader kent kan je geen aangifte doen via de website van de politie.
Aangifte doen van kindermishandeling bij de politie:
http://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/aangifte-doen/aangifte-van-kindermishandeling-en-misbruik.html
Aangifte doen van kindermishandeling en/of kindermisbruik kan zowel bij een politiebureau, maar ook bij Voor een Veilig thuis.
http://www.politie.nl/themas/kindermishandeling.html
http://www.no-kidding.nu/over_kindermishandeling
Contact opnemen met Slachtofferhulp:
https://www.slachtofferhulp.nl/Contact/
Hulp en advies voor een veilig thuis, als het niet goed gaat bij je thuis kan je gratis 24/7 bellen naar: 0800-2000 of ga naar de website:
http://www.vooreenveiligthuis.nl/
Op de website van Voor een Veilig Thuis kan je een keuze maken:
* Als het niet goed gaat bij jou thuis,
* Als je ouder bent dan 18,
* Als je jonger bent dan 18 en
* Als je vermoedt dat iemand anders hulp nodig heeft.
(Let op! Daar waar kwetsbare personen op zoek gaan naar hulp, liggen altijd roofdieren op de loer op zoek naar nieuwe zieltjes! Ook binnen Veilig Thuis zijn helaas narcistische hulpverleners actief! Overigens: er werken ook fantastisch fijne mensen met het hart op de juiste plaats! Maar blijf alsjeblieft waakzaam!)
Als je jonger bent dan 18 en je hebt hulp nodig:
Bel 24/7 gratis naar: 0800 – 2000
Neem contact op met de politie,
Praat met een volwassene zoals een tante, je juf of de buurvrouw,
Chat of bel met de kindertelefoon: http://www.kindertelefoon.nl/
Kindertelefoon bellen: 0800- 0432
Kinderen 13-18 jaar: http://www.kindertelefoon.nl/13-18/
Kinderen 8- 12 jaar: http://www.kindertelefoon.nl/8-12/
- Ook als je ouders gaan scheiden,
- Ook als je ouders heel veel ruzies hebben,
- Ook als je ouders elkaar slaan,
- Ook als je ouders heel veel schelden op elkaar!
Als je ouder bent dan 18 en je hebt hulp nodig:
Bel 24/7 gratis naar: 0800- 2000 dat is het telefoonnummer van: Voor een Veilig Thuis,
Neem contact op met Voor een Veilig Thuis: http://www.vooreenveiligthuis.nl/contact/
Lucht je hart en deel je verhaal met lotgenoten op het forum: http://www.vooreenveiligthuis.nl/forum
Neem contact op met de politie als je in nood zit en/of hulp nodig hebt.
Zoeken per regio naar een Voor een Veilig Thuis bij jou in de buurt:
http://www.vooreenveiligthuis.nl/veilig-thuis
Slachtofferhulp: Stressreacties na nare gebeurtenissen:
https://www.slachtofferhulp.nl/Algemeen/De-draad-weer-oppakken/Stressreacties/
Slachtofferhulp: getuige van een misdrijf?
https://www.slachtofferhulp.nl/Algemeen/De-draad-weer-oppakken/Getuige/
Strafproces na aangifte
Heb je aangifte gedaan van huislijk geweld en/of partnermishandeling? Dan kan het gebeuren dat de politie een onderzoek start en dat de dader aangehouden wordt. Dat is het moment dat het strafproces begint en zal de officier van Justitie besluiten of de dader – de verdachte – wel of niet zal worden vervolgd.
Vragen die bij je kunnen opkomen zijn o.a.:
- Hoe blijf je op de hoogte van het strafproces?
- Wat is jouw verdere rol in het strafproces?
Slachtofferhulp Nederland kan helpen met de keuze te maken of je wel of niet op de hoogte wil worden gehouden tijdens het strafproces.
Meer informatie nodig over het strafproces na het doen van aangifte vind je o.a. bij Slachtofferhulp Nederland: https://www.slachtofferhulp.nl/Delicten/Huiselijk-geweld/Strafproces/
Adressen van slachtofferloketten:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/slachtofferbeleid/documenten-en-publicaties/brochures/2011/01/24/adressen-slachtofferloketten.html
Speciaal voor slachtoffers heeft Justitie een informatieblad gemaakt:
http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/publicaties/2014/01/07/informatieblad-slachtoffers-en-justitie.html
Jouw rol in het strafproces:
https://www.slachtofferhulp.nl/Algemeen/Strafproces/Rol-van-het-slachtoffer/
Hulp en informatie zijn gratis!
Huislijk verbod na huislijk geweld:
De burgemeester of namens hem de hulpofficier van justitie kan de pleger van huiselijk geweld een huisverbod opleggen. Dan mag de huiselijk geweldpleger tien dagen lang zijn of haar woning niet meer in. In deze periode mag hij of zij ook geen contact opnemen met het slachtoffer en de eventueel betrokken kinderen.
In deze afkoelingsperiode kan de nodige hulpverlening voor alle betrokkenen op gang komen en kan verdere escalatie worden voorkomen.
Na deze tien dagen kan de burgemeester het huisverbod verlengen tot maximaal vier weken. Houdt een uit huis geplaatste zich niet aan het huisverbod? Dan kan hij of zij een gevangenisstraf van maximaal twee jaar krijgen.
Huiselijk geweldplegers kunnen worden berecht. Voor mishandeling kan de straf zelfs worden verhoogd als het gaat om een gezinslid.
Is er geen aangifte gedaan? De politie streeft er samen met het openbaar ministerie naar om de zaak ambtshalve te kunnen vervolgen. Dit betekent een vervolging zonder dat er door het slachtoffer aangifte is gedaan.
http://www.huiselijkgeweld.nl/dossiers/huisverbod
Ervaringen over huislijk verbod: http://www.huiselijkgeweld.nl/feiten/regionaal/ervaringen-met-het-tijdelijk-huisverbod
Blijf van mijn lijf huis
Nederland: zoek een Blijf van mijn Lijf huis in Nederland door in Google je gemeente en/of provincie in te typen in combinatie met: Blijf van mijn Lijf huis.
Blijf van mijn lijf huis voor mannen:
http://www.stichting-humanity.nl/
Vrouwenopvanghuizen
Voor opvang, hulp, begeleiding, informatie, advies en consultatie aan mishandelde vrouwen en hun eventuele kinderen.
Landsdeel / Provincie Gemeente Naam instelling Telefoonnummer
Noord
Friesland Leeuwarden Fier Fryslan 058 215 70 84
Groningen Groningen Het Kopland 050 599 1420
Drenthe Emmen Het Kopland 050 599 1420
Oost
Overijssel Zwolle Kadera 088 422 24 95
Enschede Kadera 088 422 24 95
Gelderland Arnhem Moviera 026 352 58 10
Utrecht Moviera 030 271 17 24
Zeist Kwintis 030 695 61 73
Amersfoort Siriz 033 460 50 70
Zuid
Limburg Venlo Mutsearsstichting 077 354 99 45
Parkstad Blijf van mijn Lijf Parkstad 045 571 16 84
Maastricht Xonar 043 604 55 55
Noord-Brabant Goirle De Bocht 013 543 30 73
Helmond SMO Helmond 0492 52 50 98
Den Bosch SMO ‘s Hertogenbosch 073 613 92 25
Goirle Kompaan 013 530 94 00
Breda Stichting Safegroup 076 656 05 50
Breda Valkenhorst 076 565 05 50
Eindhoven Neos 040 250 15 80
Zeeland Vlissingen Blijf van m’n Lijf Zeeland 0118 46 99 17
Zuid Holland
Zuid Holland Dordrecht Blijf van m’n lijf ZHZ 078 614 14 51
Rotterdam Arosa 010 47 69 044
Vlaardingen Stichting Elckerlyc 010 435 50 00
Delft Perspektief 015 284 10 00
Den Haag Stichting Wende 070 310 68 78
Gouda Kwintes VO Midden-Holland 0182 527 246
Leiden Rosa Manus 071 573 08 70
Midwest
Noord Holland Haarlem Blijf Groep 023 532 07 22
Alkmaar Blijf Groep 072 562 51 25
Den Helder Blijf van m’n lijf Den Helder 0223 63 43 76
Zaanstreek Blijf Groep 075 615 90 89
Amsterdam Blijf Groep 020 521 01 50
HVO Querido 020 561 90 90
Ijmond Blijf Groep 0251 24 55 73
Vrouwenopvang
Om vrouwenopvang in jouw buurt en/of regio te vinden, zoek via Google en
Typ: Vrouwenopvang + stad en/of gemeente + provincie,
Bijvoorbeeld:
Vrouwenopvang Rotterdam:
http://www.vrouwenopvangrotterdam.nl/
Vrouwenopvang Delft, Westland en Oostland:
http://www.perspektief.nu/in-uw-buurt-137.html
Vrouwenopvang Groningen:
https://www.hetkopland.nl/vrouwenopvang/vrouwenopvang-groningen/
Vrouwenopvang West Brabant Breda en Roosendaal:
http://www.safegroup.nl/
Vrouwenopvang Maastricht:
http://www.xonar.nl/vrouwenopvang/
België: zoek een Vluchthuis door in Google je gemeente of provincie in te typen in combinatie met: Vluchthuizen.
Bel, mail en/of chat met een hulpverlener: http://www.caw.be/
Schokkend:
Mocht je denken dat het niet zo´n vaart loopt met het huiselijk geweld, hier wat cijfers: 1 op de 5 vrouwen in Nederland heeft te maken met huislijk geweld!
In Nederland sterven ieder jaar meer dan 70 vrouwen, 25 mannen en ruim 50 kinderen door huiselijk geweld.
Bewustwording van partnermishandeling en huislijk geweld kan je doen via de site van Psychologe Carolien Roodvoets:
http://www.carolienroodvoets.nl/
http://www.carolienroodvoets.nl/trainingen/index.html
Norwoodgroep, contact met lotgenoten
Norwoodgroep: https://www.norwoodgroep.nl/
Online norwoodgroep (aanmelden verplicht!) https://www.norwoodgroep.nl/agenda_online.html
Of type in Google: noorwoodgroep + je gemeente, regio of provincie om een Norwood groep bij jou in de buurt te vinden.
OPROEP:
Meld me alsjeblieft als hier informatie bij staat niet meer klopt, onjuist is geworden of verandert is! Ook als links niet meer werken, meld het me alsjeblieft om iedereen die in nood is de juiste informatie te geven!! Dank je wel!!
Nieuwe woonruimte zoeken
Het zoeken naar een nieuwe betaalbare woonruimte is een ramp in Nederland: De huren zijn onbetaalbaar en de wachtlijsten zijn enorm! Bereid je hierop voor, voordat je aangeeft te willen scheiden! Kijk op sites als:
http://www.funda.nl/
http://www.pararius.nl/
waar je op zoek kan gaan naar zowel koop-als huurwoningen bij jou in de buurt. Je kan extra zoekopdrachten invoeren om gewenste resultaten snel boven water te krijgen, zoals: hoeveel (slaap)kamers, tuin, bad en/of balkon en enz.
Maar je kan ook (goedkoper) huren direct bij een particulier, neem maar eens een kijkje bij (bijvoorbeeld) Marktplaats.
Sommige gemeente werken voor scheidende stellen met een urgentieverklaring. Dan krijg je voorrang op de wachtlijst van woningzoekende. Informeer bij je gemeente of zoek op internet naar: Wegwijzerloket + de naam van je gemeente.
Alimentatie
De plicht om elkaar alimentatie te betalen na een scheiding komt voort uit de onderhoudsplicht die jullie hadden tijdens jullie relatie. Als jullie uit elkaar gaan is er geen enkel onderwerp dat zoveel ruzies veroorzaakt onder de ex-partners als het regelen van de alimentatie.
Er bestaan twee vormen van alimentatie:
- Partneralimentatie en
- Kinderalimentatie.
Diegene van jullie met het hoogste inkomen is meestal de betaler van alimentatie. De ontvanger is meestal diegene met het laagste inkomen, soms zijn de kinderen ontvanger.
Alimentatie voor kinderen gaat in 2015 veranderen, vanaf 2015 is de kinderalimentatie niet meer aftrekbaar.
http://www.spectrumadvocaten.nl/blog/afschaffing-aftrek-alimentatie-2015
Neem een kijkje op de site van de Alimentatiewijzer om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen: http://www.alimentatiewijzer.nl/
of van de rijksoverheid: http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/brochures/2010/12/09/informatieblad-alimentatie.htm
Narcist m/v, slachtoffer van narcisme m/v
Omwille van de leesbaarheid verwijs ik naar de narcist als een “hij” en naar het slachtoffer van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannen slachtoffer van een vrouwelijke narcist! Alle slachtoffers van het narcisme m/v zijn hier van harte welkom!
Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.
Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van EXIT NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.